Ce inseamna minisumo?

Nu va asteptati sa gasiti aici o "definitie oficiala", Google poate gasi una aici sau aici sau in multe alte locuri pe web.

Minisumo este un joc de roboti, nedistructiv si foarte simpatic. Implica doi robotei autonomi si un ring de joc (numit dohyo). Scopul fiecarui robot este sa impinga adversarul in afara ringului. Pentru frumusetea jocului, exista anumite restrictii impuse, iar cele mai importante, dupa mine, sunt :

1) lungimea si latimea robotului trebuie sa nu depaseasca 10cm; nu exista nici o restrictie pentru inaltime

2) greautatea robotului nu trebuie sa depaseasca 0.5kg

3) robotul nu trebuie sa aiba arme; nu este permis sa produca distrugeri adversarului, in afara celor provocate de forta bruta de impingere

4) robotul nu trebuie sa se dezintegreze in timpul jocului

5) robotul trebuie sa fie complet autonom; nu este permis controlul de la distanta (prin IR, radio, fire)

De ce  minisumo?

In primul rand, cred ca asta-i o problema de gusturi...Nu stiu de ce, dar dintotdeauna am fost atras de miniaturizari ( animale mici, jucarii mici, aparate mici, etc).

Restrictiile impuse pentru minisumo imi par a fi o provocare foarte interesanta. La prima vedere, pot parea a fi contradictorii: robotul trebuie sa fie puternic si in acelasi timp trebuie sa indeplineasca restrictii severe de dimensiuni si greutate. Asta-i doar la prima vedere! Cred ca regulile minisumo deschid o usa larga pentru o gramada de creativitate si inventivitate si forteaza robotul sa fie mai mult "destept" decat puternic. Si abia de-aici incepe distractia! Fa-ti o jucarie desteapta, pune intr-insa cat vrei din desteptaciunea si indemanarea ta, apoi stai si vezi ce face...

Si mai e un motiv important. Un robot minisumo poate fi facut acasa si e acceptabil de ieftin (sigur, cineva poate sa-l faca foarte complex si scump si sa cheltuie o avere ca sa-l construiasca, daca vrea). Asta-i foarte important pentru mine fiindca-s un tip orientat pe practica. Dupa mine, minisumo e un foarte bun mod sa te apuci de robotica datorita complexitatii medii si a relativei usurinte de a fi construit. Ca sa-mi construiesc primul meu robotel minisumo, n-am avut nevoie de scule deosebite. Doar suruburi, piulite, cabluri, masina de gaurit, scule obisnuite cu care sa faci un cablaj, nimic special.

Robotii mei

  

MR1

MR2(dezasamblat)

MR2bis

MR2bis

REX

Linkuri

http://www.minisumo.org.uk/links.php

 

Inapoi